donderdag 8 mei 2008

Central Command in de Hoorn van Afrika: The Combined Joint Task Force - Horn of Africa

Het United States Africa Command nam in oktober 2007 heel het operatiegebied over van The Combined Joint Task Force - Horn of Africa en moet in oktober 2008 volledig operationeel zijn.

Onder het Central Command (CentCom) valt ook de Hoorn van Afrika. Hier is de Combined Joint Task Force - Horn of Africa actief. Deze Task Force bestaat onder meer uit marineschepen en special forces die geheime operaties uit kunnen voeren.

Deze Task Force valt onder de overkoepelende Operation Enduring Freedom.

Tot de landen waar het CJTFHOA operatief is worden Djibouti, Somalië, Ethiopië, Eritrea, Kenia en het eilandenrijk de Seychellen gerekend.

De Combined Joint Task Force - Horn of Africa (CJTFHOA) van het CentCom telt ongeveer 1.300 personeelsleden die nauw samenwerken met de ambassades van de Verenigde Staten in de regio en in Jemen.

Volgens een woordvoerder van CentCom hebben zij tot doel om de landen te helpen bij de bestrijding van terroristen, maar ook bij mogelijke natuurrampen.

Gevaren
De landen in deze Hoorn worden volgens een woordvoerder van het Central Command geteisterd door spanningen aan hun grenzen, opstanden, corruptie, infiltraties van terroristen en armoede.

Daarnaast kan de druk die de Coalitie uitoefent op Al-Qaida en andere netwerken van extremisten in Irak, Afghanistan en op andere plaatsen ertoe leiden dat deze groeperingen zich gaan nestelen in de Hoorn om daar plannen te beramen en te coördineren voor terroristische aanvallen.

Bezigheden
Activiteiten die door het CentCom in de regio worden ontplooid bestaan onder meer uit het opleiden van plaatselijke veiligheidsdiensten maar uit steun bij de civiele wederopbouw, zoals het slaan van waterputten, het bouwen van scholen en klinieken, en het aanbieden van medische en diergeneeskundige ondersteuning aan afgelegen dorpen.

Het uitbreiden van de veiligheid en het trainen van plaatselijke krachten, gepaard aan het winnen van “hearts and minds” door het opzetten van talrijke humanitaire operaties, vergroten volgens het CentCom de weerstand in de regio tegen de verspreiding van extremistische ideologieën.

The Combined Joint Task Force, Horn of Africa bestaat uit een marineschepen. Daarnaast zijn er special forces aan verbonden en het is de bedoeling dat er in 2012 een twintigtal Amerikaanse bases in het gebied zijn gevestigd.

Van NAVO-zijde nemen naast de Verenigde Staten aan de CJTFHOA België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië deel.

Tot de aan de NATO gelieerde troepen bij deze operatie behoren Australië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Djibouti, Somalië en Ethiopië.

AFRICOM
Op 1 oktober 2007 nam het United States Africa Command (USAFRICOM of AFRICOM) al de operaties van het CJTF-Horn of Africa over.

In februari 2007 kondigde de Amerikaanse president George W. Bush de oprichting aan van het United States Africa Command. Dit Commando heeft al de operaties in het gebied van de CJTF-Horn of Africa in oktober 2007 overgenomen.

Tot 30 september 2008 valt dit commando onder het U.S. European Command, maar zal vanaf die datum volledig zelfstandig en operationeel zijn.

Dit Commando zal verantwoordelijk zijn voor militaire operaties in en militairen banden met 53 Afrikaanse landen, behalve Egypte dat onder het US Central Command zal blijven vallen omdat het zo verbonden is met het Midden-Oosten.

Huiverig
Een aantal Afrikaanse regeringen staan huiverig tegenover deze plannen, omdat ze bang zijn dat Afrika ook meegesleept gaat worden in de "War on Terror".

Een definitieven plaats voor het hoofdkwartier zou nog niet zijn gevonden, hoewel het mogelijk gevestigd kan worden in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, een land dat bekend staat als een goede bondgenoot van de VS.